Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.04.2022 17:20 - Защо българите не подкрепят Украйна
Автор: dmihailov Категория: Политика   
Прочетен: 2904 Коментари: 8 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Този постинг е по повод съобщението, че над 60% от българите подкрепят неутралитета на България по отношение на агресията на Русия срещу Украйна. В същото време над 40% от извадката, подкрепя членството на страната в НАТО. Въпреки всички уговорки относно представителността на социологическите проучвания, изглежда, че данните са достоверни. Защо толкова много българи подкрепят „неутрална позиция“, която е в полза на Русия :

Първо, от малодушие, страх и цинична липса на емпатия. Изглежда, че над 60% от българите биха избрали да плащат по-малки сметки за ток, вместо това Путин да бъде наказан за безчинствата си. Много българи предпочитат да вярват, че зверствата на руската армия са постановка, защото така е по-удобно, по-безопасно и по-евтино. Това е пистата, по която украинците се конкурират за българските помощи и получават повече внимание, отколкото самите българи.

Второ, много българи подкрепят Русия, заради липсата на ясна културна идентичност. Те все още се чудят къде са в двуполюсната координатна система на културните различия – български немци ли са на Балканския полуостров, западни славяни ли са, тракийци ли са или не са. Засега тези българи разбират, че не са татари в македонския културно-идентификационен разказ... Впрочем да знаеш какво не си е характерно за най-ранните стадии на идентификационния процес, така че надежда има. Демокрацията, свободният избор, либералните ценности са в дъното на тази ценностна йерархия.

Трето, заради внушаемост и интелектуална зависимост. По-просто казано, много, прекалено много българи не са в състояние сами да разграничат елементарната лъжа от преекспонираната истина. Истина е например, че позицията на Свободния свят е представена в по-голяма степен в основните български медии от тази на Русия. Но това не означава, че руската пропаганда е вярна, защото е скрита. Много българи оправдават това да умират деца и невинни украинци, с това, че синът на Байдън е имал сделки с Украйна или с това, че САЩ са нападнали неоснователно Ирак, Либия и Сърбия. Защото медиите не смеят да говорят за грешките на Запада, лъжите на Путин изглеждат достоверни.

Четвърто, много българи вярват на руската пропаганда защото не вярват на българската. Лица като А. Агов, Е. Поптодорова, С. Тафров, Р. Плевнелиев и Е. Дайнов не се възприемат като необвързани и достоверни източници. Да вземем, например, патетичния и направо глуповат текст на Е. Дайнов, в който той търси корените на зверствата в историята на руския народ. (Що за народ са руснаците и защо са способни на такива злини, в-к Дневник, 6.4.2022). Дайнов пропуска, че макар и за кратък период (1983-1990) Русия беше по-демократична страна от България и именно оттам дойде началото на прехода, а не от българските „дисиденти“. Отсъствието на българска инициатива е генетична болест на българския преход, но това е друга тема. Така или иначе, след текста на Дайнов ти се иска да заемеш неутрална позиция.




Гласувай:
4



1. анонимен - Много точен анализ. Но Дайнов е н...
07.04.2022 17:33
Много точен анализ. Но Дайнов е напълно прав, че руснаците са били винаги варвари.
цитирай
2. barin - Здравей, dmihailov. Българите ...
07.04.2022 17:37
Здравей, dmihailov. Българите повече са неутрални, поради няколко причини: първо сме си патили от неправилна позиция по време на Междусъюзническата и двете Световни войни; нямаме добри политици и по време на преговорите сме изгубили спечеленото от войниците;време е другите страни да се бият и омаломоюават, защото сърбите например по време на войните в Косово и срещу Хърватия бяха по-добре от нас.
Що се отнася до подкрепата на Русия: българите не могат да се отърсят от дългонасажданаста русофилия; освободили сме се благодарение на Русияот Османсковладичество. Друг е въпроса, че Русия не е дошла тук специално да ни освобождава. Гонела е своите интереси в една от 12-те войни срещу Османската империя. От друга страна Русия я чувстваме по-близка,отколкото САЩ и НАТО. Трудно се променя съзнанието, особено на по-възрастните.. И сега те трудно осъзнават, че Русия е агресора и ако отначало тя помага на отцепилите се две републики, то сега вече настъпи към столицата, което си е агресия и нахлуване е суверена държава.
Поздрави!
цитирай
3. ganini - Българите са ПРУСАЦИТЕ НА БАЛКАНИТЕ!
07.04.2022 17:42
Ама 78 години ги лупаха яко по главата, изтриха им всяко собствено мнение, направиха ги на пластелин, на гънещо се страхливо племе!
Даже сега ги е страх свободно да говорят!
Свършиха цяла работа!
цитирай
4. анонимен - Барин, поздравления! Ти наричаш ...
07.04.2022 18:20
Барин, поздравления! Ти наричаш нахлуването на Русия в Украйна агресия, докато блоговите путински плъхове отричат това.
цитирай
5. barin - Здравей, blackgenerator. Агресия ...
07.04.2022 19:18
Здравей, blackgenerator. Агресия наричам минаването зад границите на непризнатите републики: Донецка и Луганска. Поникакъв начин оправдавам навлизането на руските войски в Украйна. Не е този начинът за трешаване на спорните въпроси през XXI в. Споделям мнението на отстранения военен министтър Янев, че отначало е биоло операция,когато той е говорил. Дори си мисля, че смяната е в крайно неподходящ момент- току=що започнала война. Като военен обаче трябва да приема смяната и да служа на новия военен министър. Лощшото е, че войната отприщи омраза и отдалечаване на народа,скарване на русофили и русофоби. зае основно място в новинарските емисии.
Поздрави!
цитирай
6. notfun - ...бе хубав Анализ..ама..Сиренето ,е с пари, много пари..
07.04.2022 19:40

за КАКЪВ неутралитет, ми дебатирате, тук..мили колеги..

за Неутралитет, може да говори -една Швейцария..а не, нашата Седянка., 5 млн каплака, от които 2 800 000, болни и пенсии...
и със 40 000 000 000 дългове. €€€€€€€€€€€€...

на гол тумбак, късно е...за пищофи...
да бъдем жестокои,но точни..
цитирай
7. notfun - / barin - многоо хубав комент..поздрави за т.позиция..
07.04.2022 19:42


Що се отнася до подкрепата на Русия: българите не могат да се отърсят от дългонасажданаста русофилия; освободили сме се благодарение на Русияот Османсковладичество. Друг е въпроса, че Русия не е дошла тук специално да ни освобождава. Гонела е своите интереси в една от 12-те войни срещу Османската империя. От друга страна Русия я чувстваме по-близка,отколкото САЩ и НАТО. Трудно се променя съзнанието, особено на по-възрастните.. И сега те трудно осъзнават, че Русия е агресора и ако отначало тя помага на отцепилите се две републики, то сега вече настъпи към столицата, което си е агресия и нахлуване е суверена държава.
Поздрави!
цитирай
8. 1997 - Не подкрепям Украйна
08.04.2022 08:07
Украински бандити убиха Луканов. Това сложи петно върху морала им.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dmihailov
Категория: Политика
Прочетен: 50259
Постинги: 16
Коментари: 23
Гласове: 23
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930